Nieuws
BLOEMKOLEN IN HET THEATER
Door: Christel Niesten-Verdonck
Vergrijzing, daar hebben veel bedrijven mee te maken. Veel theaters en musea profiteren daar momenteel erg van doordat de grootste groep bezoekers zich in de leeftijd van 60+ bevindt. In theaterland zien we steeds meer: (héél kort door de bocht) (Sorry mam:) ’Bloemkolen’. ‘Bloemkolen’ in theaterland zijn oudere bezoekers in de theaterzaal waarvan hun witgrijze (meestal bolvormig en gepermanente) haren licht geven in het donker tijdens de voorstelling. Begrijp me niet verkeerd, ik heb alle respect voor ‘Bloemkolen’ en ze zijn heel fijn om als bezoeker te hebben. Maar we zijn ons er ook van bewust dat we een groot probleem hebben, als de ‘Bloemkolen’ wegblijven door ouderdom of immobiliteit. Want de houdbaarheidsdatum van een ‘Bloemkool’ is net als bij een echte, beperkt.
BLOEMKOLEN ZIJN FIJN
Theaters en musea zijn blij met ‘Bloemkolen’. ‘Bloemkolen’ hebben veel vrije tijd, besteden over het algemeen meer geld aan uitjes en vrijetijdsbeleving en zoeken hierbij vaak verdieping of verrijking. Van zelfsprekend proberen theaters en musea ze op allerlei manier aan zich te binden.
(Om geen ruzie te krijgen met mijn moeder en mijn tantes, noem ik de bloemkolen vanaf nu maar even de ‘60plussers’.)
Hoe speel je als culturele instelling in op vergrijzing?
Het inspelen op de vergrijzing en het aantrekken van jong publiek is een enorme uitdaging voor veel theaters. Theater is voor jongeren vaak duur en niet hip. Festivals zijn booming en winnen het bij deze doelgroep van de theaters. Daarnaast is er de afgelopen jaren door bezuinigingen in Nederland minder aandacht voor cultuureducatie via het basis-en- middelbaar onderwijs. Het nut ervan leeft jammer genoeg minder bij de leerkrachten en schooldirectie.
Wat kun je wel doen?
Het team van Theater De Hofnar gelooft in 2 manieren:
1: Ingieten met de paplepel: we nodigen kinderen zo jong mogelijk al uit om naar het theater te komen. Met een consultatiebureau, een bibliotheek en een muziekschool in het zelfde gebouw is dit natuurlijk een prachtige mogelijkheid. Wij streven ernaar om ieder kind, gedurende ieder levensjaar minimaal 1x in het gebouw te hebben. Een rondleiding, een speurtocht, een voorleesochtend en de groep 8 musical, het zijn maar voorbeelden.
2: Gebruik de bloemkolen: We geloven erin dat 60plussers ambassadeurs zijn, raadgevers, wijsheden en fans zijn van het theater. Veel 60plussers zijn ook grootouders. En daar ligt een mooie kans! Omdat de meeste kleinkinderen ontzettend veel speelgoed hebben zijn er steeds meer grootouders die hun kleinkinderen liever een beleving geven voor de verjaardag. Een dagje zwemmen of naar de dierentuin zijn veel voorkomende verjaardagscadeaus.
Samen met je ouders of grootouders naar het theater is niet alleen een onvergetelijke herinnering maar stimuleert ook het creatief vermogen van het kind! En daarmee een perfect cadeau! Speciaal voor deze groep biedt het theater naast het reguliere jeugdaanbod een serie bijzondere, niet alledaagse voorstellingen met een prachtig verhaal of bijzondere diepgang. Dus niet alleen vermaak en lol, maar voorstellingen met een boodschap die kinderen op een leuke en speelse manier aan het denken zetten. Niet te duur want de entree is slechts €10 per kaartje.
Meer informatie op https://www.hofnar.nl/jeugd-en-educatie/