Christel Niesten-Verdonck
Een theater is de uitgelezen plek om je emoties de vrije hand te laten. Een veilige plek om eens een flink potje te schaterlachen om die goede cabaretier, om te genieten van een prachtig stuk muziek of om een traantje weg te pinken bij die ene fantastische monoloog. Maar is het ook een goede plek voor een uitvaartceremonie? Zou jij je uitvaart in een theater houden?
Trends
Een filmpje van jouw leven, een live gezongen nummer door je allerbeste vriend, persoonlijke foto’s, een socialwall en een vette DJ. En we staan er ook niet meer van te kijken als een uitvaart eindigt met een goede borrel om het leven te vieren. Hoewel je er mogelijk niet zo vaak bij stilstaat, zijn er zo nog veel meer trends en ontwikkelingen binnen de uitvaartbranche.
Geen kerk en geen crematorium, wat dan?
Misschien is het wat vreemd om hier over na te denken maar de kerk trekt de laatste jaar toch echt wel minder bezoekers. En zonder kerkdienst kun je een kerkgebouw vaak niet zomaar afhuren. Wat er dan overblijft is meestal het crematorium. Maar waar ga je heen als je niet gelovig bent en een crematorium te kil vindt ?
Uitvaart in het theater
Steeds vaker krijgen we aanvragen voor een uitvaart in het theater. Uitvaarten van celebrities, Sporters of bekende politici vinden bijna altijd plaats in het theater i.v.m. capaciteit. Maar wat als je geen celebrity bent en ook geen 1000 vrienden hebt maar toch een mooie herdenking wilt? Dan is een theater toch zo gek nog niet? Want zeg nou zelf, waar is de akoestiek voor een live optreden en de beamer voor een fotopresentatie nou beter? (en eerlijk is eerlijk, die kleine beeldschermpjes in het crematorium kan tante Riet van 80 helemaal niet volgen) Daarbij komt dat de Foyer en de bar ook nog eens ideaal zijn ingericht om grote groepen gasten in een korte tijd te voorzien van koffie (of prosecco).
Het gevoel
Stel je voor dat we steeds meer uitvaarten organiseren in De Hofnar. Is het dan raar dat we de ene dag iemand herdenken en de volgende dag een dansvoorstelling hebben? Of is het juist heel mooi dat het laatste herdenkingsmoment van iemands leven ook op een plek is vol plezier, emoties en ontspanning. Strookt dat bijvoorbeeld juist met de levensovertuigingen van die persoon? Ikzelf denk dat het allemaal wel wat losser mag en het moet vooral passen bij de overledene. Dus volg je gevoel en stel je zelf de vraag bij je eerstvolgende theaterbezoek: ‘Wil ik mijn allerlaatste “show” in een theater geven?’