Blog

HOE IS HET NU MET JANNEKE DE BIJL?

Cabaretière Janneke de Bijl studeerde af als filosoof, is lid van het prestigieuze comedycollectief Comedytrain en won in 2017 zowel de jury- als de publieksprijs van het cabaretfestival Cameretten. In maart zou ze in De Hofnar staan met haar debuutvoorstelling ‘Zonder zin kan ook’. Hoe gaat het nu met Janneke?

Allereerst hoe gaat het met je?
“Qua gezondheid gaat het gelukkig goed! Verder vind ik het wel saai zo hoor en moeilijk dat er nog geen zicht is op wanneer de theaters weer open gaan. Maar er is niks aan te doen. We weten waar we het voor doen. Gelukkig vermaak ik me ondertussen wel.

Alle voorstellingen zijn in maart abrupt gestopt, waardoor jouw voorstelling ‘Zonder zin kan ook’ bij ons niet door kon gaan. Hoe ga je nu om met deze situatie? Mis je de optredens?
Ik mis de optredens zeker! Ik was heel blij en trots dat ik mijn eerste avondvullende voorstelling door het hele land kon spelen en overal enthousiaste reacties kreeg. Midden in mijn tour hield dat ineens op. In de zomer zijn de theaters dicht, dus ik heb nu heel lang ‘vrij’. Maar ik wil juist aan de slag!

De culturele sector krijgt een enorme financiële klap. In hoeverre merk je dit zelf?
“Ik merk dit vrij concreet, doordat ik meteen geen inkomen meer had. Gelukkig is er een tegemoetkoming van de gemeente en heb ik geen acute financiële problemen.

Hoe zien jouw dagen er nu uit?
“Ik begin altijd met schrijven aan mijn blog (www.hogeverwachtingen.nl) en piano spelen. Daarna ga ik aan andere dingen schrijven. Momenteel werk ik aan mijn tweede programma, waar ik – als het tegen die tijd weer mag – vanaf februari 2021 mee ga try-outen. Ik maak verhalen, grappen en liedjes. Daarnaast ben ik aan het nadenken over een tweede boek. Ik wil een roman schrijven en deze zomer lijkt me daarvoor de aangewezen tijd.

Wat mis je nu het meeste in het dagelijks leven door deze situatie?
“Ik mis het om gezellige dingen te doen met vriendinnen. Ik mis het ook om te sporten (tennis en zaalvoetbal). En ik vind het jammer dat ik nu niet uit eten kan.

Heb je tips voor onze bezoekers om de dagen thuis een beetje door te komen?
“Ik vind schrijven zelf wel echt heel veel voldoening geven! En het is iets wat je bijna altijd en overal kunt doen, je hebt er niemand voor nodig. Ik denk soms; zelfs als ik een dwarslaesie krijg, kan ik nóg schrijven. Dus ik zou dat mensen dat wel aanraden, om het eens te proberen. Begin bijvoorbeeld klein, door het noteren van een alledaagse observatie.

“En mijn eerste boek ‘Pogingen tot zomer’ gaan lezen natuurlijk. ?

We hopen onze deuren snel weer te kunnen openen. Volgend seizoen zien we je terug bij ons in het theater. Wat kan je al vertellen over deze voorstelling?

“Dat het een persoonlijke voorstelling is doorspekt met zwartgallige, onderkoelde humor.


Terug naar het overzicht
Contact

Theater De Hofnar
De Hofnar 10
5554 DA Valkenswaard

Telefoon
(040) 207 40 10

Mail
info@hofnar.nl

Openingstijden

Kaartverkoopbalie
Ma-vr tussen 13.00 – 17.00 geopend

Rabobank Theatercafé
Ma-vr vanaf 09.00 uur geopend

De Hofnar maakt gebruik van verschillende soorten cookies. Deze cookies maken het mogelijk om content via social media te delen en om de inhoud van deze website en advertenties af te stemmen op uw voorkeuren. Door deze melding te sluiten stemt u hiermee in. Meer weten? Bekijk dan onze privacy verklaring.