Recensie

Ans nam een kijkje bij de toneelvoorstelling ‘Tonio’

Ans Boelens

Een aantal keer per seizoen gaan onze huisrecensenten een voorstelling voor jou bekijken, zodat je vooraf een goede indruk krijgt van waar je heen gaat. Deze keer ging Ans voor jou een kijkje nemen bij de toneelvoorstelling ‘Tonio’ met o.a. Porgy Franssen, Jacqueline Blom en Lisa Zweerman.

Op weg naar Houten om het toneelstuk Tonio te zien, dit keer wat verder van huis. Ik ben erg benieuwd. Jaren geleden heb ik het boek gelezen, daarna de film gezien. Dus ik ben geen blanco kijker.

Ik ga met een vriendin die het verhaal in grote lijnen kent maar het boek niet gelezen heeft. Zo bijzonder dat de dood van de zoon van A. F. Th. Van der Heijden in 2010 hem geïnspireerd en bijna gedreven heeft om een boek te schrijven dat uiteindelijk veel gelezen èn veel geprezen is.

De zaal bij theater ‘Aan de Slinger’ in Houten zit bijna vol. Porgy Franssen en Jacqueline Blom spelen op overtuigende wijze de ouders van Tonio. Je valt als kijker midden in het verhaal. Ze gaan ieder op hun eigen manier om met de dood van hun zoon en dat wordt uitvergroot op het toneel. Aantrekken, afstoten, boosheid, tederheid, onmacht, onbegrip, liefde….het komt allemaal voorbij. De ouders spreken elkaar moed in en maken elkaar verwijten. Het decor is sober en door licht en geluid worden scènes gewisseld. Er is voor gekozen om Tonio een lijfelijke rol te geven, hij ‘danst’ af en toe door hun herinneringen. Het publiek is heel stil, bijna ademloos, en als de lichten uitgaan blijft dat nog even zo. Het applaus daarna is groot en de bezoekers verlaten in stilte de zaal. Een indrukwekkende en aangrijpende voorstelling zonder dat het overdreven sentimenteel wordt. Het is onderscheidend na het boek en de film, maar ook heel mooi als eerste kennismaking met dit verhaal.

De toneelvoorstelling ‘Tonio’ is op zaterdag 1 februari te zien in Theater De Hofnar.


Terug naar het overzicht
Contact

Theater De Hofnar
De Hofnar 10
5554 DA Valkenswaard

Telefoon
(040) 207 40 10

Mail
info@hofnar.nl

Openingstijden

Kaartverkoopbalie
Ma-vr tussen 13.00 – 17.00 geopend

Rabobank Theatercafé
Ma-vr vanaf 09.00 uur geopend

De Hofnar maakt gebruik van verschillende soorten cookies. Deze cookies maken het mogelijk om content via social media te delen en om de inhoud van deze website en advertenties af te stemmen op uw voorkeuren. Door deze melding te sluiten stemt u hiermee in. Meer weten? Bekijk dan onze privacy verklaring.